relatiemarketing

Relatiemarketing: Wat is het en hoe start je

Wil jij dat jouw klanten voor een lange termijn bij jou klant blijft? Dan is het goed om te investeren in relatiemarketing. Wanneer je goed weet hoe jij relatiemarketing moet inzetten voor jouw bedrijf, verdien je dit gemakkelijk terug. Maar wat is relatiemarketing eigenlijk en waar begin je? In deze blog neem ik je mee in deze vragen en geven we je tips om ervoor te zorgen dat jij een groot klantenbestand krijgt met de zekerheid van lange termijn inkomsten.

Wat is relatiemarketing?

De klanten binnenhalen is één ding, maar vervolgens er voor zorgen dat de klant bij jouw bedrijf blijft is iets heel anders. De technieken van sales kun je daarvoor niet inzetten. Hiervoor komt dus relatiemarketing om de hoek kijken. Zoals de naam eigenlijk al zegt is relatiemarketing gefocust op relaties. De nadruk wordt gelegd op klanttevredenheid en klantbehoud. Hierdoor verschuif je dus de aandacht van nieuwe sales naar terugkerende verkoop van bestaande klanten. Een klantenbestand dat steeds bij jou aankopen blijft doen is zeer waardevol. Zo ben je zeker van een stabieler inkomen voor jouw bedrijf en tegelijkertijd is het voor jou en de klanten ook nog eens leuk om elkaar beter te leren kennen.

Focus op de lange termijn

Bij relatiemarketing focussen we ons dus op de lange termijn. Een klant komt uiteraard alleen maar terug als ze een fijne ervaring hebben gehad bij jouw bedrijf. Maar een ‘fijne ervaring’ kan natuurlijk heel erg breed worden gezien. En daarom moeten we ook naar verschillende aspecten van het bedrijf kijken om er zo voor te zorgen dat jouw relatiemarketing succesvol kan slagen.

Branding vormt de basis van relatiemarketing. Kan een klant zich volledig vinden in de visie van jouw bedrijf? In de manier waarop je jouw producten/services aanbiedt? Hoe is de customer service richting jouw klant? Hoe ervaren de klanten de customer journey? En vooral belangrijk: wat voor ervaring hebben de klanten bij jouw bedrijf? Het gaat dus om hele plaatje. Wanneer een klant positief is over de aankoop van een product van een merk, dan verspreidt diegene ook automatisch weer positieve berichten over dat specifieke product. Dit zorgt voor een positieve band tussen de verkoper en de koper.

Starten met relatiemarketing

Hoe start je nu eigenlijk met relatiemarketing? Dit start met een onderzoek. Eerst moet je erachter komen wat de reden is dat klanten terugkomen voor een aankoop of waarom ze juist er voor kiezen om geen gebruik meer te maken van jouw producten of diensten. Dit moet dus eerst onderzocht worden. Hierbij is het goed om te kijken naar de klantenservice, customer journey, marketing en de kwaliteit van jouw producten/services. Vervolgens kan je een marketingplan opstellen dat zich volledig aansluit uit het onderzoek wat je daarvoor hebt gedaan. Hierdoor heb je al een goede basis voor jouw eigen op maat gemaakte relatiemarketing.

Conclusie

Met relatiemarketing sta je al 1-0 voor op jouw concurrentie. Jij hebt immers al een klantenbestand opgebouwd dat bij jouw aankopen blijft doen. Relatiemarketing zorgt ervoor dat je kosten kunt besparen op marketing, omdat je al klanten hebt die blijven terugkomen. Ook is het contact met bestaande klanten veel leuker omdat je elkaar al kent. Bij relatiemarketing focus je dus echt op de langer termijn. Om relatiemarketing in te zetten voor jouw bedrijf, begin je met een onderzoek op verschillende vlakken. Hierbij moet je denken aan manieren waarop jouw klanten te woord worden gestaan op de klantenservice, de customer journey die een klant aflegt, de marketing en de kwaliteit van jouw diensten of producten. Vervolgens kun je een marketingplan opstellen om te zorgen dat jouw klantenbestand voor een groot deel gaat bestaan uit terugkerende klanten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.