HR

Wat doet de HR afdeling?

HR

De personeelsafdeling van een bedrijf vervult vele functies. HR is verantwoordelijk voor het werven, aannemen en behouden van werknemers. De HR-afdeling houdt ook toezicht op opleidingsprogramma’s en voordelen voor de werknemers van het bedrijf.

Wat is HR?

Als je een carrière in HR overweegt, is het belangrijk om te weten wat de afdeling doet.

In het kort: HR is verantwoordelijk voor een reeks functies, waaronder werving, opleiding, werknemersrelaties en secundaire arbeidsvoorwaarden. In sommige organisaties is dit een aparte afdeling, maar in andere is er een HR-functie binnen elk bedrijfsonderdeel (HR kan bijvoorbeeld onder ‘Finance’ of ‘Marketing’ vallen).

HR kan beginnen bij kersverse afgestudeerden die hun carrière een nieuwe impuls willen geven of bij professionals die naar een nieuw werkterrein willen overstappen.

Aanwerving en selectie

Selectie is een belangrijk onderdeel van het aanwervingsproces. Selectie is het proces waarbij de beste persoon voor een baan wordt gekozen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat deze gekwalificeerd is en over alle vaardigheden beschikt om de baan goed uit te voeren.

Het is heel belangrijk dat je iemand kiest die in staat zal zijn de baan met succes te vervullen. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kan gemakkelijk zijn om een kortere weg te nemen bij het bekijken van de cv’s van sollicitanten of bij het screenen van sollicitanten tijdens Skype-interviews.

Werving is ook een belangrijk onderdeel van HR omdat bedrijven op die manier nieuwe werknemers vinden! Het wervingsproces begint met het vinden van mensen die geïnteresseerd zijn in een baan bij jouw bedrijf, en gaat vervolgens door een reeks stappen die screeningsprocessen worden genoemd, totdat uiteindelijk wordt gekozen wie hier het beste zal werken (je raadt het al: selectie).

Opleiding en ontwikkeling

Opleiding en ontwikkeling is een essentieel onderdeel van de personeelsafdeling, omdat het werknemers helpt vaardigheden en kennis te ontwikkelen dat hun carrière ten goede kan komen. De HR-afdeling kan op vele manieren helpen met opleiding en ontwikkeling:

  • HR geeft je advies over hoe je een opleiding of training kunt volgen.
  • HR helpt je bij het vinden van een baan op een andere afdeling als je die nodig hebt.
  • HR kan je informatie geven over hoe je beurzen of subsidies kunt aanvragen, als die bij het bedrijf of school beschikbaar zijn.

Opleidingsprogramma’s die werknemers nieuwe vaardigheden aanleren zijn ook belangrijk vanuit zakelijk oogpunt omdat ze werkgevers geld besparen door het verloop te verminderen, de productiviteit te verbeteren en het behoud van werknemers te stimuleren.

Werknemersrelaties

De rol van de HR-afdeling in werknemersrelaties is het bemiddelen en oplossen van conflicten tussen werknemers en het behandelen van klachten. Dit kan vaak een uitdaging zijn, maar het is belangrijk omdat een werkplek met gelukkige en gemotiveerde werknemers succesvoller zal zijn dan een werkplek zonder.

Om je te helpen begrijpen hoe dit werkt, stel dat iemand bij je klaagt over een andere persoon in zijn team en vraagt of hij van bureau kan veranderen omdat hij niet met die persoon kan opschieten. Je moet de situatie verder onderzoeken voordat je beslist hoe je ermee omgaat: misschien zijn er andere factoren in het spel (zoals ruimtegebrek), of misschien hebben de klagers gewoon verschillende persoonlijkheden van elkaar – hoe dan ook, het is voor beide partijen het beste als je onderzoekt wat er is gebeurd voordat je een officiële klacht over iemand anders indient.

Employee Benefits

Employee benefits bieden je een breed scala aan belangrijke middelen die je kunnen helpen jouw gezondheid en welzijn op peil te houden.

Gezondheidsprogramma’s: jouw bedrijf kan een groepsgezondheidsprogramma hebben, dat elke combinatie van de volgende functies kan omvatten:

  • Ziektekostenverzekering (met of zonder tandarts- en zichtdekking)
  • Levensverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Betaald verlof: Veel bedrijven bieden een betaald verlofprogramma waarmee werknemers vakantiedagen kunnen opnemen. Als je geen betaald verlof hebt, moet je onbetaald ziekteverlof kunnen opnemen wanneer dat nodig is.

Naleving van werkgelegenheid en arbeidswetgeving

Werkgevers moeten zich houden aan een reeks federale en staatswetten inzake werkgelegenheid, waaronder discriminatie en intimidatie. Het is de taak van de HR-afdeling om ervoor te zorgen dat managers op de hoogte zijn van deze wetten en begrijpen wat hun verplichtingen zijn.

Conclusie

Het is belangrijk dat je begrijpt wat de HR-afdeling voor een bedrijf doet, omdat het iedereen in de organisatie aangaat. Als je op zoek bent naar een baan bij een geweldig bedrijf, of als je verder wilt komen in je carrière, dan kan kennis van wat ze doen je helpen om bij de juiste persoon aan te kloppen.