Carrière

Wat wil jij gaan doen?
Carrière

Hoe kies je jouw carrière?

De juiste loopbaan kan voelen als het verschil tussen vastzitten in een baan waar je niet van houdt en gelukkig zijn op je werk. Maar de tijd nemen om je ideale beroep te vinden is de moeite waard. Het goede nieuws is dat als je eenmaal jezelf en je motivatie als individu hebt onderzocht, het veel gemakkelijker wordt om uit te zoeken welk beroep het meeste voldoening geeft.

Denk na over je interesses en talenten

Dus je bent nog steeds onzeker over welke carrière je wilt volgen. Het is niet ongewoon om in deze fase van je leven de weg kwijt te zijn. Veel mensen stuiteren jarenlang van het een naar het ander en vinden nooit een carrièrepad dat hen echt boeit. Daarom is het zo belangrijk om uit te zoeken wat je graag doet en waar je goed in bent voordat je een carrièrepad kiest.

Jezelf enkele vragen stellen kan helpen:

  • Waar ben ik goed in? Kan ik deze vaardigheden of talenten gebruiken in mijn toekomstige baan?
  • Wat vind ik leuk om te doen? Heb ik een passie voor deze activiteiten en onderwerpen?
  • Overlappen mijn interesses met de dingen waar ik goed in ben of die ik graag doe? Zo ja, dan kan dit wijzen op een carrièrepad dat de moeite waard is om verder te onderzoeken.

Kijk naar banen op die gebieden

Bekijk de functiebeschrijvingen. De vaardigheden en opleiding die nodig zijn om een functie uit te oefenen staan vermeld in de functiebeschrijving, dus neem de tijd om ze aandachtig te lezen. Als je een aantal van de genoemde vaardigheden niet hebt, is het misschien tijd om te overwegen een cursus te volgen.

Kijk naar salarissen en werkgelegenheidsvooruitzichten (groei). Kijk naar salarisniveaus, inclusief mogelijke bonussen en voordelen zoals ziektekostenverzekering of pensioenplannen die op termijn een meerwaarde kunnen betekenen voor jouw inkomstenpotentieel. Zoek ook demografische gegevens op over waar dit type functie doorgaans valt binnen de loonschaal van een bedrijfstak voor soortgelijke functies in de hele staat of het land, zodat je doelen voor jezelf kunt stellen op basis van realistische verwachtingen over hoeveel je zou kunnen verdienen nadat je in de bedrijfstak bent gaan werken!

Kijk naar de extraatjes die de werkgever aanbiedt: Zijn er doorgroeimogelijkheden? Is er ruimte voor zelfstandigheid? Bieden ze opleidingsprogramma’s aan? Verstrekken ze hulpmiddelen zoals laptops/computers/smartphones?

Zoek uit welke opleiding je eventueel nodig hebt

Nu je weet wat voor soort carrière je wilt, is het tijd om te onderzoeken welke training en opleiding je eventueel nodig hebt.

  • Bekijk de vereisten voor de baan die je wilt
  • Praat met mensen die al op dat gebied werken
  • Bekijk functiebeschrijvingen van plaatsen waar je zou willen werken om te zien welke vaardigheden nodig zijn

Carrière maken en solliciteren

Nadat je hebt bedacht wat je wilt doen, is de volgende stap het zoeken naar banen die bij je vaardigheden passen. Als er geen banen zijn op het gebied waarin je wilt werken, overweeg dan lessen te volgen of een aanvullende opleiding te volgen, zodat je de juiste achtergrond hebt voor een baan op dat gebied.

Als je niet weet welke vaardigheden het belangrijkst zijn voor jouw gewenste carrièrepad, praat dan met een deskundige uit die bedrijfstak die je kan helpen.

Jouw carrière uitzoeken

Als je eenmaal je interesses en talenten begrijpt, kan het kiezen van de juiste carrière relatief eenvoudig zijn. Natuurlijk zijn er veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een carrière, maar als je eenmaal weet wat je wilt doen met je leven, moet het niet al te moeilijk zijn om iets te vinden dat past in je schema en interesses. Vervolgens kun je deze stappen zetten:

  • Onderzoek! Het internet staat vol informatie over verschillende carrières. Je kunt zoeken naar specifieke banen per locatie of industrietype, lees dan over de betrokken taken en kijk of deze overeenkomen met wat je interesseert. Zo niet, probeer dan te zoeken naar een andere functie in een ander gebied totdat er een tevoorschijn komt die spannend genoeg is om verder na te streven.
  • Praat met mensen die het werk doen dat je interesse wekt! Vraag hen naar hun werkdag: hoe lang duurt het? Wat voor soort dingen leren ze? Hoeveel vrije tijd krijgen ze? Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen hun organisatie? Deze vragen zullen helpen inzicht te geven.

Conclusie

Als je de bovenstaande stappen volgt, ben je goed op weg om een baan te vinden die bij je past. Als je verschillende banen en carrières verkent, vergeet dan niet om open te staan voor je interesses en talenten. Meer lezen over carrière maken? Volg onze blogs.