Eigenschappen leidinggevende

Wat zijn goede eigenschappen van een leidinggevende?

Ben je op zoek naar een nieuwe leidinggevende voor jouw bedrijf? Dan is het handig dat deze leidinggevende een aantal eigenschappen bezit. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het team waar hij of zij leiding aan gaat geven zich zal ontwikkelen en blij zal zijn met de leidinggevende. Maar welke eigenschappen zijn belangrijk voor een leidinggevende? We zetten deze vandaag voor je op een rij.

  • Focust zich op de ontwikkeling van het team

Een leidinggevende is uiteraard niet alleen bezig met het ontwikkelen van zichzelf. Het juist heel belangrijk dat hij of zij alle teamleden één voor één kan helpen, zodat zij zich ook ontwikkelen. Wanneer een leidinggevende zijn team geen ontwikkeling kan bieden, is het niet verstandig om diegene aan te nemen.

  • Communicatie is key

Communiceren is als leidinggevende het belangrijkste eigenschap. Jouw team moet weten wat er van ze wordt verwacht. Tegelijkertijd is het ook fijn als er waardering wordt uitgesproken over hun werk. Communicatie is dus heel erg belangrijk als leidinggevende.

  • Problemen kunnen oplossen

Mensen binnen een team gaan naar de leidinggevende om vragen te stellen. Soms is het goed voor het team om zelf het antwoord te zoeken, maar soms is het ook belangrijk als leidinggevende om goede uitleg te geven en dus samen met een team het probleem op te lossen. Het vermogen om deze problemen op te kunnen lossen is dus erg belangrijk. Daarbij is creativiteit een goede eigenschap. Creatief problemen oplossen zorgt er voor dat je aan teamleden laat zien hoe je soms problemen ook op een hele andere manier kunt oplossen.

  • Respect

Kun je respect tonen naar andere toe? Dit is als leidinggevende erg belangrijk. Jouw team heeft respect van je nodig om zelf ook door te kunnen groeien. Doordat ze respect ontvangen, zullen ze ook sneller respect terug geven, waardoor de leidinggevende een fijne band kan opbouwen met zijn team.

  • Prioriteit geven aan persoonlijke ontwikkeling

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling binnen een bedrijf is heel belangrijk. Hierdoor gaat het team beter presteren en hebben ze meer plezier in hun werk. Ruimte kunnen bieden aan persoonlijke ontwikkeling is dus een groot voordeel wanneer een leidinggevende dat kan bieden.

  • Actief luisteren

Door actief te luisteren, laat je zien dat je om jouw team geeft. Ze kunnen je vertrouwen en durven eerder vragen te stellen waar ze zelf geen antwoord op kunnen vinden. Actief luisteren zet dus iets in gang bij het team van de leidinggevende.

  • Verantwoordelijkheid nemen

Weten wanneer de leidinggevende een fout heeft gemaakt en deze dan ook erkennen en verantwoordelijkheid voor nemen. Een belangrijke eigenschap!

Conclusie

Bovenstaande eigenschappen dragen enorm bij aan het werk als leidinggevende. Bij het aannemen van een potentiële leidinggevende is het daarom goed om te kijken naar deze eigenschappen en om vragen stellen naar aanleiding van deze eigenschappen om te kijken hoe deze persoon daar op reageert.

We hopen dat deze blog je heeft geholpen om erachter te komen welke eigenschappen een goede bijdrage leveren aan het team voor een leidinggevende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *