Bezwaar maken tegen een verkeerboete, hoe werkt dat?

Als je het niet eens bent met een verkeersboete, kun je bezwaar maken bij de instantie die de boete heeft opgelegd. In Nederland is dat meestal het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het bezwaar moet binnen zes weken na ontvangst van de boete worden ingediend. Een veel aangevraagd bezwaar is boete zonder aanhouding.

Het is belangrijk om bij het bezwaar alle relevante informatie en bewijsstukken te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan getuigenverklaringen, foto’s of video’s van de situatie, of medische verklaringen. Zorg er ook voor dat je in het bezwaarschrift duidelijk aangeeft waarom je het niet eens bent met de boete en welke argumenten je hebt om je standpunt te onderbouwen.

Indienen van bezwaarschrift

Het bezwaarschrift kan per post of digitaal worden ingediend. Als je het per post verstuurt, is het verstandig om het aangetekend te verzenden, zodat je kunt aantonen dat het op tijd is ontvangen. Als je het digitaal wilt indienen, kun je vaak gebruik maken van een online formulier dat beschikbaar is op de website van het CJIB.

Na ontvangst van het bezwaarschrift zal het CJIB de zaak opnieuw beoordelen. Als het CJIB besluit om de boete te handhaven, kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Het is verstandig om hierbij juridisch advies in te schakelen, omdat dit vaak complexe procedures zijn.

Wat zijn de kosten van het aanvechten van een boete

Als je het bezwaar en/of beroep wint, krijg je de boete terugbetaald. Als je het bezwaar en/of beroep verliest, kan de boete zelfs hoger uitvallen dan de oorspronkelijke boete.

Het is belangrijk om te beseffen dat het indienen van een bezwaar of beroep geen garantie is op succes. Je moet een goede reden hebben om de boete te betwisten en dit ook goed kunnen onderbouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *